Teakülönlegességek a Vintage World-ben

Honnan származik a tea?

Úgy tartják, hogy a tea röpke 5000 évvel ezelőtt indult el hódító útjára, amikor is egy császár poharába egy tealevelet fújt a szellő.
Ekkor ismerték fel a tea gyógyító, varázslatos erejét, amely később a kereskedelem egyik főbb ágává nőtte ki magát.
Ma már mindennapos fogyasztási cikk, amelyet egykor csak a kiváltságosak élvezhettek. Használjuk hát ki, hogy e csodaszerhez már mi is könnyedén hozzájuthatunk!

Miért igyunk teát?

A kínaiak mindennapi élete hét alapvető elemből áll: fa, rizs, olaj, só, szójaszósz, ecet és tea.
A mindennapi kínai embereket nem különösebben érdekli, hogy ki ül a trónon, legyenek meg a fent sorolt elemek, azokkal bőven tudnak boldogulni. Hát nem igazuk van?
Eshet az eső vagy süthet a nap, ezek természetes dolgok maradnak és minden természetes dolog szent, illetve szép. Tehát: Igyunk teát!

A tea a legjobb szomjúságűző ital. Tűző nyáron a forró tea működik legjobban a meleg ellen, bár ezt az európaiak nehezen tudják elképzelni. A kínai hagyományos orvoslás szerint nyáron a túl sok hideg étel vagy ital fogyasztása megsérti a gyomrot, mely szereti a meleget. A tea fajtájától eltekintetve minden egyes teának jelentős egészségmegőrző hatása van, többek között:

– antioxidáns hatású, melynek köszönhetően megelőzi a daganatos, szív- és érrendszeri, valamint számos megbetegedés kialakulását
– tisztítja a gyomor- és bélrendszert
– antibakteriális hatású, megelőzi a fogszuvasodást
– vizelethajtó
– a felesleges testsúly leadásában is van szerepe.

Üzletünkben folyamatosan változó tea kínálatunkat is ezen jótékony, egészséget támogató szempontok szerint is válogatjuk össze, mindig csak és kizárólag minőségi alapanyagokra építve azt.

Kövess minket Facebook-on és Instagramon, ahol folyamatosan megújuló tartalmakkal és újdonságokkal várunk!

Jelenleg kapható teáink 3 alapvető csoportba sorolhatóak:
– Gyümölcs tea:

Létezik egy ital, amelyet a nap bármely szakában, az év akármelyik napján fogyaszthatunk, hiszen nincs benne koffein, ugyanakkor vitaminokkal látja el a szervezetünket. Ez pedig nem más, mint a tiszta, 100%-os gyümölcstea.
Noha a valódi gyümölcsteák drágábbak, mint filterezett társaik, mindösszesen egy kiskanálnyi mennyiségre van szükség egy csészéhez.

A vörös és fekete áfonya kiváló vérképző hatású, reumára, ekcémára és húgyúti panaszokra is kiváló.
Gyomorpanaszokra, továbbá fogínygyulladásra, de még diabetesre is alkalmazzák az áfonya leveleit és termését. Nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, így segít megelőzni a rákos valamint a szív-és érrendszeri megbetegedéseket, de A, B és C vitaminjának köszönhetően a bőrünk selymes a hajunk pedig fényes és lágy lesz tőle.

Ha eperben gazdag teát választunk, akkor nagy eséllyel megelőzhetjük a szívpanaszokat, valamint méregteleníthetünk, fiatalodhatunk is a gyümölccsel. Hihetetlen tisztító hatással rendelkezik, kiváló vese- és májgyulladásra, továbbá különböző kötőszöveti gyulladásokra is. Ez a gyümölcs kívül-belül megszépít, gyógyít és újjávarázsol.

De ha úgy érezzük, hogy immunerősítőre van szükségünk, akkor a vegyes gyümölcsökből készült teakeverékeket is fogyaszthatjuk, amely igazi vitaminbombaként hat majd testünkre.

– Fekete tea:
tea

A fekete tea az egyik legnépszerűbb teafajtáink közé tartozik. A legtöbben főképp élénkítő hatása miatt fogyasztjuk, pedig számtalan más jótékony hatással is rendelkezik.
A kávé mellett az egyik olyan ital, amit előszeretettel fogyasztunk, sőt az egészséges életmód hívői akár még a kávét is helyettesítik vele. Azonban nem csak koffeintartalma miatt érdemes nagy figyelmet fordítanunk rá.

A fekete teának a közhiedelemmel ellentétben nem csak élénkítő hatása van, hanem a benne található csersavnak köszönhetően nyugtatólag is hat a szervezetünkre. Arra viszont érdemes figyelnünk, hogy hosszú távon a fekete teát ne éhgyomorra fogyasszuk, ugyanis a csersav gyomorpanaszokat is okozhat.

Egyes kutatások szerint a fekete tea rendszeres fogyasztásával könnyebben átvészelhetjük a különböző stresszhelyzeteket is. Ezzel hosszútávon pedig sokat tehetünk a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen is.

Nem utolsó sorban a fekete tea serkenti az agyunk oxigénellátását, így fogyasztása javíthatja a szellemi teljesítőképességet, ráadásul emellett a vérkeringést is serkenti, ami segíthet az alacsony vérnyomáson is.

– Zöld tea:
tea

A zöld tea az egyik legnépszerűbb ital a világon, nemcsak azért mert kellemes ízű frissítő, hanem mert számos jótékony hatása is van az egészségünkre. Többek között az ideális testsúlyt, normális vérnyomást és a szájüreg egészségét is segít megőrizni.

A zöld tea rendszeres fogyasztása jótékonyan hat az agyra, elsősorban a memória működésére.

A benne található vegyületek megakadályozzák, hogy úgynevezett plakkok alakuljanak ki az agyban – ezeket a plakkokat korábban összefüggésbe hozták az Alzheimer-, illetve a Parkinson-kór kialakulásával is.

Emellett a zöld tea a koncentrációt és a tanulási képességeket is javítja.

Fogyasztását a szájüreg egészségével is összefüggésbe hozták már: ha rendszeresen iszunk zöld teát, akkor kevesebb lesz a szuvas fogunk. A teában lévő vegyületek képesek elpusztítani azokat a szájüregben található baktériumokat, amelyek az ínygyulladásért, fogszuvasodásért és a rossz leheletért felelősek. Már napi egyetlen csésze tea elegendő, de jótékony hatását csak akkor fejti ki, ha ízesítés, cukor vagy méz hozzáadása nélkül isszuk!

A zöld teát sokan csak úgy ismerik, mint nagyszerű “fogyókúrás italt”, amely segít megszabadulni a felesleges kilóktól. Valóban igaz, hogy már egyetlen csésze tea csökkentheti a szervezetben felhalmozódott zsír mennyiségét. A zöld teában lévő vegyületek az anyagcserére és a zsír lebontására is nagyon jó hatással vannak.

Egy szó, mint száz, ha egy csupa egészséges hatású meleg italt kívánunk, szinte nem is lehet jobb választás egy csésze forró teánál.

tea

Csatlakozz a Vintage World közösséghez!

Ne maradj le újdonságainkról, limitált különlegességeinkről!
Iratkozz fel hírlevelünkre!