Valóban a reggeli a nap legfontosabb étkezése? – Brunch Debrecenben

 

Valóban a reggeli a nap legfontosabb étkezése?

 

Egészen a XIX. századig nem reggeliztek az emberek, mostanra miért vagyunk mégis annyira odáig a bőséges napindító fogásokért?

Legtöbbünknek eszébe vésték már gyermekkorunkban, hogy márpedig a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Amolyan „legendák” keringtek róla, hogy ha elmulasztjuk, a nap hátralevő részében majd többet eszünk és meghízunk. Sőt a munkahelyi/iskolai feladatokat sem leszünk képesek 100%-osan ellátni.

Ezek az állítások mind igaznak bizonyultak, a 21. századi egészségtudatos felnőttek pedig már annyira ráálltak a reggeli témájára, hogy meg sem fordul a fejükben, hogy kihagyják azt.

És milyen jól is teszik! Hogy miért?

Egy korábbi tanulmányból például kiderült, hogy azok, akik délig nem esznek semmit, sokkal rosszabbul teljesítenek a memóriateszteken és a felméréseken, mint azok, akik bőséges reggelit fogyasztottak. (különösen igaz ez a 13 év alatti gyermekekre)

A bőséges reggeli tehát támogatja az agyi működést és a kognitív funkciókat, de a lelki problémákon is segít: egy másik kísérlet során ugyanis az derült ki, hogy akik nem reggeliznek, hajlamosabbak a depresszióra.

 

Még egyszer, mi is az a brunch?

Brunch

Egy napszakokat összemosó kulináris hibrid: a megkésett reggeli és a korai ebéd szerelemgyermeke, ami mellé koktélok dukálnak, melyeket jobbára a nap végén szoktunk fogyasztani. Azon kívül, hogy remek kifogás arra, hogy délelőtt igyunk, mit tud még a brunch?

 

A kifejezés maga az angol breakfast és lunch (reggeli és ebéd) szavak összeolvadásából származik, avagy magyarul hívhatnánk “rebéd”-nek. A friss péksüteményeken, palacsintán, sajtokon, felvágottakon kívül a brunch-okon egyértelműen a tojásételek játsszák a főszerepet.

Eggs Benedict:

A talán leginkább ikonikus brunch fogás Eggs Benedict névre hallgat (nálunk csak Eggs Benny).

Ezen étel története állítólagosan a New York-i Waldorf Astoria Hotelben indult útjára 1894-ben. Akkoriban Lemuel Benedict visszavonult brókert szörnyű másnaposság gyötörte és a következő alapanyagokból készült ételt rendelt, gyógyír reménységében:

– Vajas pirítós

– Buggyantott tojás

– Sült szalonna

– Hollandi mártás

S ezzel meg is született az azóta is széles körben kedvelt fogás, melyben kétségkívül minden megtalálható egy sikeres nap kezdetéhez.

 

Mire jó a brunch?

 

Tökéletes időtöltés egy egyébként lustálkodással töltött délelőttön, akár családdal vagy barátainkkal közösen elfogyasztva. Minthogy elsősorban tojásos ételekre épül, nem igényel különösebb előkészületet, s ha némi süteményt is fogyasztunk mellé, estig már egy könnyű uzsonnával is ki lehet bírni.

A régimódi vasárnapi ebéd helyett, íme egy alternatíva, melynek köszönhetően (az akár átbulizott szombat este után, mikor a másnap is később és nehezebben indul) kötöttségek nélkül fogyaszthatunk minden olyan finomságot, melyet sokak csak délelőtt ennének, de az édesszájúak is probléma nélkül kezdhetik a napot egy finom amerikai palacsintával vagy belga gofrival, ha egyszer azt kívánják.

 

Alkohol délelőtt vagy kora délután?!

 

Legtöbben, alapvetően úgy gondoljuk, aki a korai órákban alkoholt fogyaszt, annak bizony valamiféle függősége van, nem egészséges ember, nem jó életmódot folytat.
Igenám, de a korán nyitó, későn záró kocsmák előtt való tivornyázáson kívül van egy igényesebb, logikusabb módja is a “korai” alkoholfogyasztásnak.

Gondoljuk csak végig, ha egy ízletes vacsora mellé dukál egy pohár, hozzáillő bor, egy hasonlóképp kíváló, de korábban fogyasztott fogás mellé miért is ne ihatnánk meg egy vele harmonizáló, könnyed koktélt? (Persze csak ha azt követően nem vár ránk komoly figyelmet, döntést igénylő helyzet, például autóvezetés..)

A brunch kultúrája a pezsgő alapú koktélokat is magával hordozza, melyek szó szerint felpezsdítően járulhatnak hozzá (felelősségteljes mennyiségben) egy élettel teli napinduló perceihez.

A frissen facsart narancs lével házasított pezsgő (Mimosa) például kifejezetten ízletes formában segíthet bevinni a napi C-vitamin szükségletünket, s egy időben az esetleges másnaposságunkra is módfelett jótékony hatást fejthet ki.

Bízunk benne, sokkal több érvet nem igényel, hogy megindokoljuk, miért is csodálatos. A külföldön elterjedt szokás a brunch és körülményei. Miért is ne lehetne hát a mi mindennapjainknak is a része?

Ha kedvet kaptatok belekóstolni ebbe a világba, és eddig nem jártatok nálunk, itt az ideje pótolni a hiányosságot.

Várunk titeket a soknál is több szeretettel szerdától vasárnapig, 8-16 óráig Debrecenben!

Kövess minket Facebook-on és Instagramon, ahol folyamatosan megújuló tartalmakkal és újdonságokkal várunk!

brunch debrecen

Reggeli, Brunch Debrecen – Vintage World

Aktuális étlapunkat itt tekinthetik meg:

www.vintageworld.hu/cafeflower

 

Cafe & Flower

 

Csatlakozz a Vintage World közösséghez!

Ne maradj le újdonságainkról, limitált különlegességeinkről!
Iratkozz fel hírlevelünkre!