Gyermeknap a Vintage Worldben

A gyereknap eredete

A gyermekek ünneplésének története Törökországból származik, először 1920. április 23-án tartottak gyereknapot a közel-keleti országban. Hazánkba 11 évvel később, 1931-ben rendezték meg az első ünnepséget, amit ekkor még gyermekhétnek hívtak, és értelemszerűen egy egész héten át tartott.

Fotó: (1) saját | (2) @iviniki

1954-ben az ENSZ közgyűlése javaslatot tett az Egyetemes Gyermeknap bevezetésére, melynek fő üzenete a gyermekek jólétéért folytatott állandó küzdelem hangsúlyozása. Ekkor tettek javaslatot a kormányoknak, hogy jelöljenek ki nemzetük számára egy megfelelő dátumot a kicsik kollektív köszöntésére. Magyarországon ez május utolsó vasárnapja lett. Érdekesség, hogy a világ legtöbb pontján a gyereknapot általában június 1-jén tartják, melyet még jóval korábban, az 1925-ös genfi Gyermekjóléti Konferencián jelöltek ki.

Fotó: (1) @oalexandra0608 | (2) saját

Gyermeknap a Vintage Worldben

A gyerekek legkedvesebb ünnepén minden évben sok-sok rendezvény és izgalmas program, szuper lehetőségek egész hada várja a lurkókat szerte az országban. Nem lesz ez másként a Vintage Worldben sem, ahol igazán különleges gyermeknapi ajánlattal készülünk kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Nézzétek csak!

Gyermeknap a világban

Az Egyesül Államokban picivel a hazai dátum után, június első vasárnapján tartják a gyereknapot, melyet 2001-ben George W. Bush elnök jelentette be. Argentínában augusztus második vasárnapján ünneplik, Brazíliában október 12-én, Chilében augusztus első vasárnapjára esik, Kolumbiában április utolsó hétvégéje, Peruban október 14-e, Mexikóban április 30-a, Kubában pedig július harmadik vasárnapja lett a gyermekeké. Japánban 1948 óta nemzeti ünnep, mi több, munkaszüneti nap is a gyermeknap, amit május 5-én tartanak. Helyi hagyományként a családok papírsárkányokat reptetnek ezen a különleges napon. Indiában november 14-én tartják, az ország első miniszterelnökének, Jawaharlal Nehru születésének napján.

Fotó: (1)fannaticgifts | (2)-(3) saját | (4) @la__ninna

Ti fel szoktátok köszönteni a gyerekeket? Milyen programokon szoktatok részt venni ilyenkor?

Fotó: (1) saját | (2) @farago.viki

Csatlakozz a Vintage World közösséghez!

Ne maradj le újdonságainkról, limitált különlegességeinkről!
Iratkozz fel hírlevelünkre!