Vintage World Karácsony – a Grincsfa

grincsfa

  A grincsfa az utóbbi évek egyik legnépszerűbb karácsonyi dekorációja lett. Nem csoda, hiszen egyrészt izgalmas újdonság, másrészt – mivel élő növényről van szó – akár hónapokig is díszítheti otthonunkat. Mai cikkünkben erről az egyedi lakásdekorációról mesélünk nektek.

A grincsfa története

A grincs meséje Amerikából származik. Dr. Seuss amerikai író 1957-ben írt, “How the Grinch Stole Christmas!“, magyar fordításban Hogyan lopta el a Görcs a karácsonyt? című mesekönyvében mondta el először a grincs történetét.

A sztori szerint a szőrös, magánakvaló Grincs egyáltalán nem szereti a karácsonyt, ezért nem is ünnepeli azt, városának lakóitól elszigetelten tölti az ünnepeket. Ám egy kislány szerint nem lehet, hogy a Grincs magányosan karácsonyozzon, ezért meggyőzi, vegyen részt velük a városi ünnepségen. Itt azonban a városka polgármestere borotvát ajándékoz a szőrös kis lénynek, szörnyen megsértve vele a Grincs érzéseit. Bosszúból a Grincs úgy dönt, eltörli a karácsonyt, ezért ellopja az ünnep legféltettebb értékeit: a karácsonyfákat, az ajándékokat, de még az égőket és dekorációkat is. Terve azonban kudarcot vall, a város lakói ugyanis tovább ünnepelnek, hiszen

a karácsonyt nem a tárgyak teszik különlegessé, a karácsony a szívekben él.

Ettől pedig még a Grincs jeges szíve is megenyhül.

A fenti értéket, az ünnep szellemét és a szeretet erejét szimbolizálják lakásunkban a grincsfák. A mese világát idéző grincsfa – akár a Grincs, zöld színű és formája leginkább egy manósapkára hasonlít. A fa vége pedig – ahogyan a Grincs sapkája is – rendszerint jobbra hajlik.

Érdekességek

  • Dr. Seuss rímekbe szedett mesekönyve – magyarul Tandori Dezső fordításában érhető el – gyerekek és felnőttek számára is szerethető olvasvány. Humoros, könnyed, imádnivalóan emberi és  tanulságos. Ráadásul nem túl hosszú (eredetileg olvasni tanuló gyerekeknek íródott), így jó szívvel ajánljuk a szülőknek akár karácsony esti felolvasásra is.
  • A könyvből 2000-ben Jim Carrey főszereplésével A Grincs címen mozifilm is készült, mely szintén igazi karácsonyi csemege, vicces és érdekes, szerintünk érdemes megnézni a csemetékkel.

 

Grincsfa készítése

Elkészítésének csak a fantáziánk szabhat határokat, hiszen még a felhasznált alapanyagok is grincsfánként eltérőek lehetnek. Mi most 5 rövid lépésben megmutatjuk nektek, hogyan készülnek a grincsek Vintage World módra, de természetesen minden egyéb ötlet és megoldás is gyönyörű végeredményeket szülhet. A szükséges alapanyagokat az egyes lépéseknél kiemelten olvashatjátok majd.

grincsfa

  1. A grincsfa örökzöld növényekből készül, a mi kedvencünk a zanót és fenyő kombinációja. Ezek a kaspónk aljára helyezett vizes oázisnak köszönhetően maradnak hónapokig gyönyörű zöldek.
  2. Az örökzöldek elhelyezését követően drót segítségével ízlés szerint megformázzuk grincsfánkat.
  3. Ezt követi a karácsonyi dekorszalag zanóton történő körbevezetése, majd a sapka végi csengődísz elhelyezése.
  4. Végül tetszés szerint dekoráljuk grincsünket. Használhatunk téli hangulatú textíliákat, gömböket, apró karácsonyi dekorációkat, feliratokat, sőt, akár égősort is.
  5. Hogy még szebb és autentikusabb legyen a végeredmény, egy csipetnyi műhóval érdemes lehet átfújni az elkészült grincsfánkat.

Szeretnék saját Vintage World Grincsfát, mit kell tennem?

Bár workshopjaink idén télre véget értek, a Vintage Worldben (Debrecen, Arany János u. 6.) továbbra is rendelhettek személyre szabott grincsfákat, s mi elkészítjük nektek kedvenceteket.

Kövess minket Facebook-on és Instagramon, ahol folyamatosan megújuló tartalmakkal és újdonságokkal várunk!


– VINTAGE WORLD TIPP
 –

Egy gyönyörű grincsfa nemcsak saját lakásunk éke lehet. Akár karácsonyi ajándéknak is kiváló, egyedi és különleges meglepetés az egész család számára. Hiszen  a grincsfa nemcsak szép dekorelem, de igazán fontos értéket szimbolizál:

magát a karácsonyi csodát, a szeretet erejét.

Csatlakozz a Vintage World közösséghez!

Ne maradj le újdonságainkról, limitált különlegességeinkről!
Iratkozz fel hírlevelünkre!