Vintage World Karácsony

A karácsony az év legszebb ünnepe. Ilyenkor mindannyian megállunk egy picit, visszatekintünk a mögöttünk lévő egy évre, s családunk, barátaink, szeretteink körében adunk hálát minden szépért, ami körülvesz minket. A karácsony a valódi értékekről, az összetartozásról, az egymás iránti szeretetről szól, s ettől olyan igazán különleges. Várunk szeretettel titeket, hogy tapasztaljátok meg, milyen is az igazi Vintage World karácsony Debrecen szívében.

Pont ezért a decemberi ünnepi időszak különösen kedves számunkra. A karácsonyt megelőző adventi készülődés, a hangulatos utcai fények, a fahéjas mézeskalácsillat vagy épp a csillagszóró ropogása mind-mind közel állnak a szívünkhöz. Mi itt, a Vintage Worldben valljuk, hogy lakásunk, környezetünk karácsonyi előkészítése, a dekoráció megtervezése egyáltalán nem felesleges. Sőt! Az ünnepre való hangolódás még meghittebbé teszi a várakozás idejét. Mai cikkünkben elmeséljük Nektek, hogy hogyan zajlik a karácsonyi készülődés Vintage World módra, mi mindennel készülünk mi kedvenc ünnepünkre.

Vintage World Karácsony Debrecen szívében

vintage world karácsonyVirágüzletünkben és kávézónkban minden évszakban más-más dekorációval igyekszünk meghitt, különleges miliőt varázsolni vendégeink számára. Minden hangulat közül egyértelműen a karácsonyi dekor a kedvencünk, melyet már hónapokkal előtte gondosan megtervezünk. A tél beköszöntével pedig egész csapatunk – ilykor az éjszakai alvást is beáldozva – az új design megvalósításán dolgozik. Idén 4 nagy karácsonyfa is helyet kapott üzletünkben: fent nagy szerelmünk, a hófehér elegancia hódít, míg lenti kávézónkban klasszikus piros karácsonyi világot álmodtunk meg Nektek. A Ti szívetekhez melyik összeállítás áll közelebb? Nálatok milyen színárnyalatok hódítanak idén?

Adventi koszorú és kopogtatók

vintage world karácsony

A karácsonyi készülődés egyik legmeghatározóbb pillanata az első adventi gyertya meggyújtása. Kevesen tudják azonban, hogy az adventi koszorú története egészen a 19.századig nyúlik vissza. 1839-ben Johann H. Wichern német lelkész készítette el a mai adventi koszorúk ősét: egy felfüggesztett szekérkerékre 24 gyertyát rögzített. A vasárnapokat fehér, a hét többi napját piros gyertyák jelölték, s ahogy közeledett a karácsony, Wichern minden nap egy újabbat gyújtott meg közülük. A gyertyák növekvő fénye azóta is a várakozást, Jézus eljövetelét szimbolizálja.

A mai adventiken rendszerint már csak négy gyertya foglal helyet:
  • az első hitet,
  • a második a reményt,
  • a harmadik az örömet,
  • a negyedik, szenteste meggyújtott pedig a szeretetet jelképezi.
vintage world karácsony

A különleges adventi koszorúk mellett az elmúlt években szuper trendinek számítanak a karácsonyi kopogtatók és grincsfák is. A kötött textíliák, termések és téli dekorációk felhasználásával elkészített ajtódíszek már december elejétől varázslatos téli hangulatot csempésznek otthonunkba, a grincsek megjelenése pedig igazán egyedi új hagyományt teremtett.

A szebbnél szebb téli dekorációk megalkotása tényleg közel áll a szívünkhöz. Ám a karácsonyi készülődés, kopogtató- és adventikészítés számunkra nemcsak munka, sokkal inkabb az ünnepi hangolódás egy fontos állomása. Alkotásainkkal, s a kávézó különleges hangulatával igyekszünk fényt csempészni a legsötétebb téli hónapokba, tisztelni a hagyományainkat, bízva abban, hogy szebbé varázsolhatjuk vele a Ti mindennapjaitokat is. Mert szerintünk adni a legjobb.

Karácsonyi finomságok: mézeskalács és bejgli

vintage world karácsonyA hagyományos karácsonyi szertartások tisztelete és megőrzése valóban fontos számunkra. Úgy véljük, a gyerekkorunkból hozott régi szokásaink mind erősítik az összetartozás-érzését, őseink és önmagunk megbecsülését tükrözik. A karácsony egyik legszebb momentuma, amikor családunkkal együtt ülünk a megterített asztalnál, ünnepi zene szól, s hajnalig beszélgetünk a karácsonyfa fényében. Pontosan ezt a varázslatos pillanatot igyekszünk kávézónkba is elhozni számotokra. Az ünnepekre különleges mézeskalácsokkal (személyes kedvencünk a csillogó hópihe) és igazi házi bejglivel készültünk Nektek, melyet akár haza is vihettek. Ez utóbbinál nagyon figyeltünk, hogy tényleg olyan puha és gazdag legyen, mint a nagymama bejglije, úgyhogy nem elégedtünk meg az első verziókkal, többszöri próbálkozás után alkottuk meg a tökéletes receptet: szuper sok mákkal és dióval természetesen.

Karácsonyi szokások a nagyvilágban

Ahogy láthatjátok, bár a karácsony szerelmesinként igyekszünk naprakészek és trendkövetők lenni, karácsonyvárásunk során fontosnak tartjuk őrízni a magyar hagyományokat is. Mindemellett mindig is kíváncsian figyeltük, hogyan ünnepel a világ. A számunkra szimpatikus, értékeket közvetítő hagyományokat eddig is szívesen beépítettük a Vintage World világába, idén is elolvashatjátok nálunk a fagyöngy legendáját, ami tudtátok, hogy Angliából ered?
Arra gondoltunk, cikkünk végén összegyűjtünk Nektek néhány érdekességet Megmutatjuk, mik az egyes nemzetek legaranyosabb vagy éppen legmeghökkentőbb karácsonyi szokásai.

  • Közismert tény, hogy míg Magyarországon a Jézuska hozza az ajándékokat, a világ számos országában Santa Claus, azaz a Mikulás jutalmazza meg december végén a jól viselkedő gyerkőcöket. Képzeljétek, Izlandon a gyerekek már december elején kiteszik a cipőjüket az ablakba, ám az abba rejtett ajándékot karácsonykor nézhetik csak meg… akik pedig nem jól viselkedtek idén, Izlandon virgács helyett krumplit kapnak cipőjükbe.
  • Oroszországban teljesen másképpen zajlik az ünnep. Az eltérő naptárnak köszönhetően az időpontja is későbbre, januárra esik. Az ajándékokat pedig Gyed Moroz és kísérője, Hópelyhecske viszik házhoz.
  • Spanyolországban a gyerekek a Bibliai Napkeleti bölcsektől kapják az ajándékot.
  • Nagy-Britanniában és az USA-ban a gyerkőcök ajándékát a kandalló fölé akasztott zoknikba helyezi el a Télapó, rendszerint december 25-én. Az angol  hagyományok szerint a gyerekek még december elején levelet írnak a Télapónak, amit a kandallóba dobva elégetnek, Santa pedig a füstből olvassa ki kívánságaikat. Angol különlegesség továbbá a mazsolás puding, mely tipikus brit ünnepi étel, amolyan “szerencsesüti”, a belsejébe ugyanis apró meglepetéseket rejtenek.
  • Hagyományait tekintve egyébként az osztrák és német karácsony hasonlít a leginkább a magyarhoz. Ausztriában december 6-án a Mikulás, majd december 24-én a Jézuska jutalmazza meg a jó gyerekeket. Németország pedig azért is igazán különleges, mert a karácsonyfadíszítés, mint ünnepi hagyomány innen terjed el a 19.században.
vintage world karácsony

Nektek melyek a legfontosabb karácsonyi hagyományok? Mik azok a szokások, amiket gyerekkorotok óta őriztek, és mindenképpen fontosnak tartjátok tovább örökíteni?

Szívből reméljük, hogy számotokra is kellemesen telik az idei ünnepi készülődés. Köszönjük szépen, hogy 2017-ben is ilyen sokan választottatok minket, nagyon boldogok vagyunk, hogy ennyi otthonban jelen lehetünk dekorációinkkal. Ha kedvetek támad, szívesen látunk Titeket még karácsonyig, illetve a két ünnep között is karácsonyi finomságainkkal. Ha pedig az utolsó pillanatra hagytatátok az ajándékbeszerzést, rengeteg különleges karácsonyi dekorációval, nem mindannapi aprósággal készültünk idén is.

Kövess minket Facebook-on és Instagramon, ahol folyamatosan megújuló tartalmakkal és újdonságokkal várunk!

Legyen békés, boldog karácsonyotok, kívánjuk, hogy minden álmotok váljon valóra.
Csodaszép ünneplést, meghitt családi pillanatokat kívánunk Nektek,

a Vintage World csapata!

vintage world karácsony

Csatlakozz a Vintage World közösséghez!

Ne maradj le újdonságainkról, limitált különlegességeinkről!
Iratkozz fel hírlevelünkre!